NA POLSKIM STOLE
Robert Zydel, Państwowe Muzeum Etnograficzne, Jacek Bielarz, Grupa Maspex, Kuba Steuermark, szef kuchni, Zuzanna Mockałło, założycielka barStudio,

Treść dostępna dla członków PTBRiO

Jedzenie nie tylko zaspakaja nasz głód i jest paliwem do biologicznej egzystencji. To co, jak i gdzie jemy jest także opowieścią o naszym statusie i aspiracjach. Nie ma wątpliwości, że jedzenie, to kawałek naszego życia, który wciąż podlega zmianom i modom. Co mówią o Polkach i Polakach nasze talerze? Co po pizzy, sushi i kebabach, stanie się naszym kolejnym „daniem narodowym”? Czy dania regionalne zostały wyparte przez dania klasowe? Każdy z nas jest w pewnym sensie ekspertem w tym temacie, bo przecież jemy codziennie. Dlatego o głos w panelu poprosiliśmy osoby, które nie tylko przyglądają się jedzeniu, ale także mają wpływ na kulinarne gusta mieszkańców Polski.

Przewijanie do góry